Avrasya Tüneli’nden geçiş bedeli belli oldu

20 Aralık’ta açılması beklenen Avrasya Tüneli’nden geçiş ücreti belli oldu.  Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ise Tünel’den geçiş ücretini 4 dolar olarak açıkladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen ve inşaat çalışmaları Yapı Merkezi ve SK E&C ortaklığı tarafından yapılmakta olan Avrasya Tüneli Projesi’nde ‘ilk otomobil yolculuğu’nu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

20 Aralık’ta hizmete açılması planlanan Avrasya Tüneli’ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya’dan ve Avrupa yakasına deniz tabanı altından otomobille geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Başbakan Binali Yıldırım ve Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile birlikte Avrasya Tüneli şantiyesine geldi. ATAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve ATAŞ CEO’su Seok Jae Seo, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra makam aracının direksiyonuna geçerek, Avrasya Tüneli’nin Asya girişinden, Avrupa yakasına hareket etti ve tekrar Asya yakasına geri dönüş yaptı.

Geçiş ücretini açıkladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli’nin geçiş fiyatının 4 dolar artı KDV olacağını belirterek, “Çift yönlü ücretli olacak. Ücret yılda bir kez revize edilecek” dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Avrasya Tüneli’nden geçişlere ilişkin, “Hem HGS, hem OGS aynı gişelerden yapılabilecek. Hız sınırımız 70 kilometre. Dolayısıyla tünelin içine girecek araç sayısı 70 kilometre hıza göre. Başlangıç olarak yaklaşık 120-130 bin aracın geçmesi. Bu kadar aracın geçişinde herhangi bir aksaklık olmayacak şekilde planlama yapıyoruz. Bu planlama çerçevesinde 2 gidiş, 2 geliş olması nedeniyle de gişelerdeki ücret alımı veya HGS, OGS geçişi bu 2 şerit ile entegre olduğu için bir sıkışıklık olmayacak” ifadesini kullandı.

“Bir çökmeye fırsat vermedik”

Bakan Arslan, tünelin tarihi Yarımada’ya zarar vermediğini belirterek, “Tarihi Yarımada’ya erişmiyor. Burada kullandığımız metotlar farklı metotlar. Herhangi bir çökmeye neden olacak bir duruma fırsat vermedik. Ola ki böyle bir şey olursa biz, aksi basınçlı sistem ile çalıştık tedbirlerimizi peşin peşin aldığımız için kabul edin ki bir çökme olacaktı. Öyle bir şey olsa bile önceden tedbir alındı. Dünyada, en modern teknoloji burada kullanıldı. Her türlü tedbir alınarak burada çalışıldı. Öyle bir şey söz konusu değil. Tarihi yarım ada herkes için çok önemli. Değerli mirasımızı çocuklarımıza taşımak adına bu önemliydi” açıklamasında bulundu.

“600 metrede bir, araçların durabileceği yerler var”

Avrasya Tüneli’ndeki acil duruma ilişkin bir soru üzerine Bakan Arslan, “600 metrede bir herhangi bir aracın arızalanması yakıtının bitmesi halinde araçların durabileceği yerler var. Tünel sürekli elektronik sistemlerle her tarafı takip edilecek. Herhangi bir yerde normalin dışında bir durum olursa anında sinyal verecek. Tünelin ortasında buna müdahale edecek bir ekip bulunacak. Her iki uçta da ekipler olacak” dedi.

“Led ışıklandırma ile gün ışığında yola alıyor psikolojisi olacak”

Tünelde ‘Led ışıklandırma’ olacağına vurgu yapan Bakan Arslan, “Uluslararası kuralların öngördüğü havalandırmanın gerekleri yapılıyor. Led ışıklandırma olacak. İnsanlar gün ışığında yola alıyor psikolojisinde olacak. Tünellerin giriş ve çıkışlarında ışıklandırmada kademeli, bir geçiş olacak. Gözler birden kamaşmayacak. Buradaki deniz derinliği yaklaşık 62 metre. Deniz dibinden sonra 55 metrelik bir tabaka var. Ondan sonra tünel başlıyor. 106 metre böyle oluyor” diye konuştu.

Habere Yorum Yapın