Faizsiz leasing dönemi başlıyor

ICD, Aktif Bank ve Ijara Management Company, stratejik işbirliği oluşturmak hedefiyle Haliç Finansal Kiralama A.Ş.’nin hissedarlar sözleşmesini imzaladı. Haliç Leasing, Aktif Bank’ın sermaye piyasalarındaki bilgi birikimi sayesinde, Körfez ve Asya ülkelerinden uzun vadeli kaynakları SUKUK ihraçları aracılığıyla Türkiye’ye getirecek.

İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) özel sektöre yatırım yapan iştiraki, The Islamic Corporation for the Developlment of the Private Sector (ICD), Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası Aktif Yatırım Bankası A.Ş. (Aktif Bank) ve islami leasing (Ijara) şirketlerine kapsamlı çözümler sunan Ijara Management Company (IMC) 1 Eylül 2016 tarihinde 2004 yılında kurulmuş olan Haliç Finansal Kiralama A.Ş.nin (Halic Leasing) yeni hissedarları olarak ortaklık sözleşmesi imzaladılar.

Alternatif dağıtım kanalları ile yeni nesil bankacılık hedefiyle ürün ve hizmet ağını sürekli genişleten Aktif Bank, Haliç Leasing şirketinin yüzde 32 oranında hissesini satın alarak Türkiye’de leasing sektöründe de faaliyete başladı. Yurt dışındaki İslami leasing yatırımlarından edindiği bilgi birikimi ve tecrübe ile Türkiye’de leasing alanına yeni bir yatırım yapan Aktif Bank, Haliç Leasing şirketinin yüzde 32 oranında hissesini satın aldı. Leasing alanında öncelikle KOBİ’lere yönelik büyüme paketleri hazırlamayı planlayan banka, KOBİ’lerin teknolojik makina ve teçhizat yatırımlarına destek olmak üzere finansman sağlayacak.

Hayata geçirilen ortaklık ile Haliç Leasing’in Türkiye’de müşterilerine İslami kurallara uygun ürünler sunan tek finansal kiralama şirketi olması hedefleniyor. Bu kapsamda, özellikle yerel bankaların sahibi olduğu büyük leasing şirketlerinin faaliyet gösterdiği piyasada bu alanda var olan boşlukların doldurulması amaçlanıyor. Haliç Leasing’in Aktif Bank’ın sermaye piyasalarındaki bilgi birikimi ve deneyimi ile Orta Doğu ve Asya ülkelerinden uzun vadeli kaynakları SUKUK ihraçları aracılığıyla Türkiye’ye getirmesi hedefleniyor.

Aktif Bank CEO’su Dr. Serdar Sümer, bu yeni ortaklık ile ilgili yaptığı değerlendirmede “Verimlilik ve etkinliğe dayalı sürdürülebilir büyüme stratejimiz ile şubeleşmeye değil alternatif dağıtım kanallarını genişletmeye ve farklı çözümlerle müşterilerimize ulaşmaya odaklanıyoruz. Perakende bankacılık, kurumsal bankacılık ve yatırım bankacılığının yanı sıra para transferlerinden sigortacılığa, kart ürünlerinden kapsamlı kiosk çözümlerine kadar çok geniş bir yelpazede hizmetler üretiyoruz. Leasing alanında yurt dışındaki ortaklıklarımız ve yürüttüğümüz çalışmalar sonrasında bu alandaki birikimimizi, başta KOBİ’ler olmak üzere Türkiye’deki müşterilerimizin yararına değerlendirmek üzere bu ortaklığı hayata geçirme kararı aldık. Anlaşmanın bankamız, sektörümüz ve müşterilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

ICD CEO’su ve Genel Müdürü Sayın Khaled Al Aboodi, Haliç Leasing yatırımının ICD’nin her üye ülkede en az bir finansal kuruma yatırım yapmayı amaçlayan kanal stratejilerinin bir parçası olduğunu söyledi. Al Aboodi, bu sayede ICD’nin, üye ülkelerdeki KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve İslami finansal ürünlerin gelişimini teşvik etmeyi amaçladığını belirterek, “Haliç Leasing bu kapsamda ICD’nin yatırım yaptığı on birinci İslami leasing (Ijara) şirketidir. Şirketin stratejik ortağı olarak ICD, daha önce diğer on üye ülkede yatırım yaptığı Ijara şirketlerinden edindiği tecrübe ile Haliç Leasing’in amaçlarına ulaşmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Aktif Bank Hakkında

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası konumundaki Aktif Bank, perakende bankacılık, kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve özel bankacılık alanlarında faaliyet gösteriyor. Şubesiz bankacılık iş modeli çerçevesinde faaliyetlerini alternatif dağıtım kanalları üzerinden sürdüren Aktif Bank ve 50 milyonluk bir nüfusa akıllı şehir hizmetleri sunan, 1.5 milyar kez kartlı ulaşım işlemine aracılık eden, 1 milyon yeni banka kartı üretimi, 10 milyona yakın ödeme işlemi, 1 milyondan fazla para transferi gerçekleştiren ve 150,000’den fazla bireysel kredi ve sigorta poliçesi satışı yapan bir kurum haline geldi. 

Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) Hakkında

The Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD), Kasım 1999’da İslam Kalkınma Bankası’nın (IDB) üye ülkelerinde islami kurallar doğrultusunda ekonomik büyüme ve gelişmeye katkı yapmak için özel sektörün geliştirilmesi amacıyla IDB tarafından kurulan çok uluslu bir şirket. ICD, özel sektör girişimlerinin ve projelerinin finansmanı suretiyle özel sektörün gelişimini, büyümesini ve modernizasyonunu teşvik ediyor. Projeler, üye ülkelerin ekonomilerine ek istihdam oluşturma ve ihracata katkıları dikkate alınarak seçilmektedir. ICD bunun yanı sıra hükümetlere ve özel sektör yetkililerine özel sektörün oluşturulması, gelişmesi ve modernizasyonu, sermaye piyasalarının gelişmesi, kurumsal yönetim ilkelerinin ve piyasa ekonomisinin gelişmesi konularında destek ve tavsiyeler veriyor.

Ijara Management Company Hakkında

Ijara Management Company (IMC) Kasım 2010’da Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD)’nin %100 iştiraki olarak kuruldu. IMC, ICD’nin üye ülkelerde İslami leasing şirketleri kurmak vizyonu doğrultusunda kurulan bu şirketlerin Kurumsal Yönetim ve uluslararası standartlara göre yapılandırılması ve faaliyet göstermesi amacıyla destek oluyor. IMC, Azerbeycan, Özbekistan, Kazakistan, Malezya, Tacikistan, Kırgızistan, Arnavutluk, Filistin, Tataristan ve Mısır’da toplam on leasing şirketinin kurulmasına aracılık etti.

IMC bu leasing projelerine teknik ve yönetim danışmanlığı hizmetleri sağlayarak leasing şirketlerinin hızlı bir şekilde kurulması ve en kısa sürede faaliyetlerine başlamasını sağlıyor. Bu sayede şirketlerin hizmet kalitesinden ödün vermeden giderlerini mümkün olduğu kadar minimize etmesi sağlanıyor.

Habere Yorum Yapın