Putin konuştu, petrol zirveye çıktı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in OPEC ülkelerinin petrol üretimini kısma girişimini desteklediğini söylemesi, ham petrol fiyatlarını zirveye taşıdı.

Petrol fiyatları yakın zamanın en hareketli günlerini geçiriyor. Cezayir’deki görüşmelerden olumlu sonuç alınması ile gözler İstanbul 23. Dünya Enerji Kongresi’ne çevrildi. Kongrede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Petrol arzının dondurulması, hatta düşürülmesi tek doğru karar” dedi. Bu açıklamanın ardından ham petrol fiyatları “zirve” yaptı.

Brent petrolün varil fiyatı 53,10 dolarla son 1 yılın zirvesini görürken, Batı Teksas petrolü 1,28 dolar artışla 51,09 doları gördü.

Fiyatlar 60 dolara kadar çıkar

Konferansta Suudi Arabistan ve Rusya petrol bakanları, petrol piyasalarındaki istikrara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, diğer birçok üreticinin OPEC ile çalışmaya hazır olduğunu, fiyatların bu yılın sonuna kadar 60 dolara çıkmasının düşünülemez bir durum olmadığını belirtti.

Rusya Enerji Bakanı da Suudi Bakana paralel olarak, olası bir üretim kesintisini desteklediklerini ve Rus petrol şirketlerinin olası petrol kesintisini görüştüklerini ifade etti.

Konferans konuşmasında petrol arzının dondurulması, hatta düşürülmesinin tek doğru karar olduğunu söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, OPEC ülkelerinin girişimini desteklediklerini ifade etti.

Habere Yorum Yapın