Faizsiz finansa olan talep artıyor

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Uyan, 2016 yılını değerlendirmesi yapmak ve 2017 yılı beklentilerini açıklamak için düzenlenen basın toplantısında, katılım bankacılığı sektörünün büyüdüğünü ve avantajları öğrenildikçe faizsiz finans araçlarına olan talebin tüm dünyada ve Türkiye’de hızla yükseldiğini söyledi.

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, Türkiye’nin Fed’e endeksli bir büyüme ve faaliyet gösterdiğini belirterek, “2017’de ABD’de nasıl bir yapılanma olacağı Türk bankacılık sektörü açısından önemli.” dedi. Uyan, 2016 yılını değerlendirmesi yapmak ve 2017 yılı beklentilerini açıklamak için düzenlenen basın toplantısında, katılım bankacılığı sektörünün büyüdüğünü ve avantajları öğrenildikçe faizsiz finans araçlarına olan talebin tüm dünyada ve Türkiye’de hızla yükseldiğini söyledi.

Dünyada 60 civarında ülkede faaliyet gösteriyor

Dünyada 60 civarında ülkede faaliyet gösteren katılım bankacılığı sektörünün 2015 yıl sonu itibariyle 1,88 trilyon doları aşan aktif büyüklüğe ulaştığını kaydeden Uyan, “Sektörün yüzde 93’ünü Suudi Arabistan, Katar, Endonezya, Malezya, BAE, Bahreyn, Pakistan, Kuveyt ve Türkiye oluşturmaktadır. Türkiye’de de katılım bankacılığı sektörü, reel sektöre kaynak aktarmak, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, ithalat ve ihracat finansmanına aracılık etmek, istihdam artışını sağlamak gibi önemli katkılarıyla ekonomiye değer katıyor. Katılım bankacılığı sektörünün Eylül ayı itibariyle aktif büyüklüğü 120 Milyar TL’yi aşmıştır. Türk bankacılık sektörü içerisindeki pazar payı yüzde 4.7’dir. Kullandırılan fon ve leasing riski 76 Milyar TL’yi aşmıştır. Türk bankacılık sektörü içerisindeki pazar payı yüzde 4,7’dir. Toplanan fonları 72 Milyar TL’ye yaklaşmıştır. Türk bankacılık sektörü içerisindeki pazar payı yüzde 5,4’tür.” diye konuştu.

Kuveyt  Türk, 441 milyon TL net kar elde etti

Uyan, Kuveyt Türk’ün 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,2 artışla 441 milyon TL net kar elde ettiğini bildirerek, 2016 yılının üçüncü çeyreği itibariyle Kuveyt Türk’ün aktif toplamının 45,2 milyar TL, kullandırılan fonların toplamının 29,1 milyar TL ve toplanan fonların ise 28,8 milyar TL olarak gerçekleştiği bilgisini paylaştı. Öz kaynaklar hacminin 3,9 milyar TL olarak gerçekleştiğini ve sermaye yeterlilik oranının ise yüzde 16,99 seviyesine ulaştığını dile getiren Uyan, “2017’de önceliğimiz verimlilik olacak. Organizasyonumuzu, süreç ve prosedürlerimizi en verimli şekilde yöneterek müşterilerimize ayırdığımız zamanı artırmayı hedefliyoruz. Büyüme ve şubeleşme politikamızı da devam ettireceğiz.” ifadesini kullandı.

Yıl sonunda şube sayısı 385’e ulaşacak

Ufuk Uyan, sektöre yeni giren bankalar haricinde, bankaların yeni şube açmadığı hatta bazılarının şube kapattığı bir dönemde şube sayılarını artırmaya devam ettiklerini vurgulayarak, “Yıl sonunda şube sayımızı 385’e ulaştırmış olacağız. 2017 yılında ise 400 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu dönemde şube sayısını artıran tek bankayız. Banka olarak geçen yıl en çok şube açan ikinci bankaydık, bu yıl ise birinciyiz.” şeklinde konuştu. Kuveyt Türk olarak stratejik hedeflerinden birinin de müşteri odaklılık olduğuna dikkati çeken Uyan, şubelerindeki operasyonel iş yükünü elektronik ortama aktararak mezkezileştireceklerini ve iş yükünü hafifletmek için müşteriye odaklanacaklarını dile getirdi. 2016 yılında mobil şube, internet bankacılığı ve Senin Bankan platformu gibi yeni fonksiyonlar eklediklerini hatırlatan Uyan, konuşmasını şöyle sürdürdü:”Yakın zamanda kurumsal internet sitemizi yeniliyor olacağız. Bu noktada çalışmalarımızda sona gelindi. Bankacılık işlemlerinin gişeden elektronik ortama doğru taşındığı bu dönemde Kuveyt Türk olarak, alternatif dağıtım kanallarımızı geliştirmeye odaklandık. 2015 yılında dünyanın ilk dijital faizsiz bankacılık platformu olan Senin Bankan dijital bankacılık platformunu hizmete sunarak müşterilerimize farklı bir kanal açtık. Senin Bankan üzerinden şubeye gitmeden yapılabilen dijital Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) işlemini başlattık. Senin Bankan ile dijital kanallar üzerinden müşterilerimize hızlı ve etkili çözümler sunuyoruz. Şu ana kadar yüzde 90’ı genç segmentten oluşan 50 bin yeni müşteri kazandık. Tamamı yeni müşterilerden kazanılan 60 milyon TL mevduata ulaştık. Toplam aktif müşterilerimizin yüzde 47’sini dijitalleştirerek önemli bir dönüşüm sağladık. Alternatif dağıtım kanallarımızdan yapılan işlemler tüm bankacılık işlemlerinin yüzde 75’ini oluşturuyor. 2017 yılında internet ve mobil kanallarında ürün-hizmet çeşitliliğimizi artırmak istiyoruz. Bu doğrultuda mobil ve internet şubemiz çok yakında yenilenen yüzüyle müşterilerimize hizmet vermeye devam edecek.”

4 kat fazla taleple karşılaştık

Ufuk Uyan, en son gerçekleştirdikleri, 5 yıl vadeli ve 500 milyon dolar nominal değerli sukuk ihracında rekabetçi bir getiri oranıyla fiyatlanmasına rağmen 4 kat fazla taleple karşılaştıklarını ve ihraca Körfez bölgesinden, Avrupa’dan ve Asya’dan toplam 150 yatırımcının ilgi gösterdiğini bildirdi. Bugüne kadar ABD doları, Malezya ringiti ve Türk lirası gibi farklı para cinslerinde yurt içi ve yurt dışında toplamda yaklaşık 9,8 milyar TL’lik kira sertifikası ihracı gerçekleştirdiklerini de hatırlatan Uyan, bunların yaklaşık 5,6 milyar TL’sinin çeşitli piyasalarda dolaşımda bulunduğunu ve yurt dışı kaynaklı bu kira sertifikası ihracının ekonomiye büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Uyan, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), tarafından bu yıl sektöre kazandırdığımız çalışmalar dolayısıyla ödüle layık görüldük. 2016 yılı Şubat ayında 350 milyon dolarlık sermaye benzeri sukuk, Mayıs ayında 300 milyon lira yurt içi kira sertifikası ve Ekim ayında ise 500 milyon dolarlık uluslararası sukuk ihracı gerçekleştirerek, Türkiye’nin en büyük ihraççısı unvanını bu sene de elimizde tuttuk. Bu ödülün yanı sıra Global Finance tarafından Türkiye’nin En İyi İslami Finansal Kuruluşu Ödülü, Islamic Finance News tarafından ‘Türkiye’de Yılın İhraççısı’ ödülünün de sahibi olduk. 2015 yılında da yurt içinde hem nitelikli yatırımcılara hem de halka arz şeklinde toplam yaklaşık 1 milyar 524 bin TL’lik 21 sukuk ihracı ve yurt dışında ise ringit cinsinden 3 adet 800 milyon ringit tutarında işlem gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de kira sertifikası piyasasını büyütmek ve derinleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

11 TON altını yastık altından ekonomiye kazandırdık

Türkiye genelindeki şubelerinde düzenledikleri “Altın Günleri” kampanyasıyla, 2011’den bu yana toplamda 11 ton altını yastık altından ekonomiye kazandırdıklarını dile getiren Uyan, “Altın konusunda faaliyetlerimizi 2 katına çıkardık. Hurda altın dediğimiz yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması önemli. Merkez Bankası da altın karşılığı tutulan munzam karşılıklarını teşvik edecek tedbirler aldı. Daha çok teşviki hurda altın toplayanlara verecek. 2017’de altın toplama ile ilgili gençlere ve kadınlara yönelik çalışma yürütüyoruz. Teşvik edecek başka ürünler de düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. Genel Müdür Uyan, 2017’de dünya ve Türkiye beklentisine ilişkin, “Türkiye, Fed’e endeksli bir büyüme ve faaliyet gösteriyor. 2017’de ABD’de nasıl bir yapılanma olacağı Türk bankacılık sektörü açısından önemli. Faiz artışları bekleniyor. 2017’de bu nasıl seyredecek. ABD’de 2017’de alt yapı yatırımlarının yapılacağı bir ekonomik programdan bahsediliyor. Bunlar belirli olmamakla beraber, farklı bir döneme girileceğini öngörüyoruz. Fon hareketi bakımından farklı etkilenebiliriz. 2017’de banka olarak beklediğimiz büyüme oranları 2016’nın üzerinde.” diye konuştu.Özellikle konut kredilerinde kar oranlarını aşağı çektiklerini hatırlatan Uyan, müşterilerinin ve şirketlerin bundan sonra kur riskini almaması gerektiğini belirtti.

2017’de üretim faaliyetlerimizi hızlandıracağız

Uyan, BES, Türkiye Varlık Fonu kurulması gibi çalışmaların 2017’de üretim faaliyetlerini hızlandıracağına dikkati çekerek, “2017’de elektronik bankacılık ve internet bankacılığının artması lazım. Şubeye gelmeden hizmet alan bir kesim var. Katılım bankacılığında bunun gelişmesi lazım. Kuveyt Türk Portföy Yönetimi AŞ’yi kurduk. Alım-satım imkanı var. Benzer faaliyetlerin artması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Habere Yorum Yapın