Ziraat Katılım, 10 milyara koşuyor

Kuruluşunun birinci yılını kutlayan Ziraat Katılım, başarılı performansı ile dikkat çekiyor. Son bir yılda 5 milyar lira fon kullandıran Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, hedeflerini anlattı…

2015 yılı, katılım bankacılığı açısından yeni bir sürecin başlangıcıydı. Zira devlet de faizsiz bankacılık için star verdi. Kamunun ilk bankası, 29 Mayıs 2015’te faaliyete geçen Ziraat Katılım oldu. Aradan geçen bir yılda Ziraat Katılım, oldukça başarılı bir performans gösterdi. Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan, “Yıl sonunda nakdi ve gayrinakdi kümülatif fon kullandırım tutarımızın şube ağımızın artmasıyla 10 milyar liraya ulaşabileceğini öngörüyoruz.” dedi.

2016 YILI SONU HEDEFİ, 50 ŞUBE

Ziraat Katılımın bir yıllık performansını ve geleceğe ilişkin hedeflerini paylaşan Arslan, bu sürede Türkiye genelinde 34 şubeye ulaştıklarını, bunun 9’unun İstanbul’da, diğerlerinin ise Ankara, Adana, Adapazarı, Aksaray, Aydın, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, İskenderun, İzmir, İzmit, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Van, Rize ve Şanlıurfa’da olduğunu söyledi.

Arslan, Türkiye milli gelirinin yüzde 70’inin temsil edildiği bölgelerde şube ağı kurduklarını belirterek, “Bu yılki hedefimiz 50 şubeye ulaşmak. Bunu rahatlıkla gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. 2017 yılı sonunda 100 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz. 1 yaşındaki Ziraat Katılım, hedeflerine emin adımlarla ilerliyor.” diye konuştu.

Kamunun katılım bankacılığına girmesiyle müşterilerden yoğun ilgi gördüklerini ifade eden Arslan, genel müşteri profiline bakıldığında, müşterilerinin yüzde 70’inin konvansiyonel bankalarda hesapları bulunan kişilerden oluştuğuna dikkati çekti.

Arslan, kamu katılım bankalarının kurulma gerekçelerinden birisinin, yüzde 5 olan katılım bankacılığı payının daha da yükseltmesi olduğunu, gelen müşteri profili göz önüne alındığında bu amaç doğrultusunda yol alındığını belirtti, mevcut katılım bankalarından müşteri çekmek yerine geleneksel banka müşterilerini kazanmak suretiyle katılım bankacılığının payını arttırmayı arzu ettiklerini vurgulayan Arslan, 12 aylık süreçte belirledikleri hedefe uygun hareket ettiklerini anlattı.

FON KULLANDIRIMINDA 5 MİLYAR TL’YE YAKLAŞTIK

Arslan, kuruluştan sonraki ilk birkaç aylık dönemde fon toplamaya çaba gösterdiklerini ve belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra fon kullandırımında hızlandıklarını belirtti.

Hem nakdi hem de gayrinakdi fon kullandırdıklarını ifade eden Arslan, “Yaklaşık bir yıllık dönemde nakdi ve gayrinakdi toplam 5 milyar TL’ye yakın finansman sağladık. Bir yılını yeni dolduracak ve şubeleşmesine devam eden bir kurum adına bu rakam önemli başarıdır. Burada şunun altını çizmek gerekir; ‘Ziraat’ gerçekten önemli ve güvenilir bir markadır. Ziraat markasının gücüyle yakaladığımız sinerji ile kısa dönemde bu rakamlara ulaştık. Bu güçlü markanın avantajıyla kurumsal, girişimci ve bireysel müşterilerimizden olumlu tepkiler alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Arslan, toplam fon kullandırımlarının yüzde 90’ının kurumsal firmalara ve yüzde 10’unun bireysel tüketicilere yapıldığını, şube ağının gelişmesi ve müşteri sayısının artmasıyla “Girişimci KOBİ”lere daha fazla ağırlık vereceklerini söyledi.

Tarımın, Ziraat markasının varoluş nedenlerinden birisi olduğunu aktaran Arslan, “Tarım sektöründe de katılım bankacılığına uygun ürünler geliştirmek suretiyle yer almak istiyoruz. Devletimizin tarım sektörüne sağladığı sübvansiyonları katılım bankacılığı uygulamalarıyla sentezleyip, yeni ürünlerle piyasaya girmek istiyoruz. Burada ilk aşamada yığın işlemlerden ziyade endüstriyel tarımla başlamayı düşünüyoruz. Gelecek yılın ilk aylarından itibaren bu ürünümüzü müşterilerimize sunmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

100 MİLYON TL’LİK SUKUK İHRACI

Arslan, kamunun katılım bankasında yer almasının sektörde bir canlanma meydana getirdiğine ve şu ana kadar 50 binin üzerinde müşteri hesabı açtıklarını, tabana yaygın bir müşteri portföylerinin olduğunu anlatan Arslan, Anadolu’da şubeler açtıkça hem bilinirliklerinin hem de müşteri sayılarının artacağını belirtti.

Arslan, şu anda ağırlıklı olarak katılma ve cari hesaplarla fonlama yapısını oluşturduklarını, bunun dışında uluslararası piyasalardan da fon sağladıklarını anlattı ve şöyle konuştu:

“Daha bir yılı tamamlamadan 155 milyon dolarlık ilk murabaha sendikasyonu ile 100 milyon TL tutarlık ilk sukuk işlemlerini tamamladık. Bunun haricinde Körfez ülkelerindeki katılım bankaları başta olmak üzere yine katılım prensiplerine uygun kuruluşlarla ikili fon anlaşmaları imzaladık. Bir taraftan katılma fonu ve cari hesap dediğimiz fonlarda artış olurken diğer taraftan da farklı kaynaklardan finansman sağlıyoruz. Fon kullanma noktasında talep daha fazla. Biz aktif-pasif ve risk yönetimi ilkeleri çerçevesinde bu süreci başarılı bir şekilde yönetiyoruz.”

Arslan, sermaye artırımı ve halka açılmaya ilişkin de şunları kaydetti:

“675 milyon TL’lik sermayemiz Hazine tarafından sağlandı. Bankacılık sermaye yeterlilik rasyosu kriterinden dolayı sermayeye dayalı yapılan bir faaliyet. Büyüme hızımıza baktığımızda 675 milyon TL Ziraat Katılım için orta ve uzun vadede yeterli bir tutar değil. Sermaye ihtiyacımız olduğunda Hazine Müsteşarlığı ile görüşerek sermayemizi artırabiliriz. Bunun için doğru ve iyi tanımlanmış iş modelini hissedarlarımıza sunmamız lazım. Halka arz şu anda gündemimizde bulunmamaktadır.”

KARLILIKTA BAŞABAŞ NOKTASINDAYIZ

Arslan, yakın zamanda Trabzon, Sivas, Antalya, Erzurum, Samsun, Afyon, Eskişehir, Uşak ve Denizli’de şube açacaklarını, gelecek dönemde İstanbul’a daha fazla yoğunluk vereceklerini söyledi.

Şu anda toplam çalışan sayısının 550’ye ulaştığını ve yıl sonu itibarıyla 700’e çıkacağını aktaran Arslan, çalışanlarının hem katılım bankalarından hem de konvansiyonel bankalardan geldiğini, bunun haricinde sınavla alımların yapıldığını ve 200 kişilik alım gerçekleştirdiklerini belirtti.

Arslan, yıl sonunda nakdi ve gayrinakdi kümüle fon kullandırım tutarının şube ağının artmasıyla 10 milyar liraya ulaşabileceğini ifade etti.

Ziraat Katılımın hala yatırım döneminde olduğuna dikkati çeken Arslan, şu aşamada karlılık anlamında başa baş noktasında bulunduklarını ancak yıl sonu itibarıyla belli bir karlılık düzeyine ulaşacaklarını vurguladı.

Arslan, katılım bankacılığının son 13 yılda önemli ivme kazandığına işaret ederek, “Sektöre yeni katılım bankalarının gelmesi durumunda katılım bankacılığındaki hareketlilik artacaktır. 2023 yılı itibarıyla katılım bankacılığının payının yüzde 15 olması gibi ciddi hedef var. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yeni katılım bankaları kurulması gerektiği gibi ilave sermaye artırımları da gerekecektir. Çünkü mevcut sermaye yapısı ile yüzde 15 paya ulaşmak kolay değil. İnanıyorum ki doğru tanımlanmış iş modelleri, yeni katılım bankaları ve yeni ürünlerle bu hedefi yakalayacağız.” görüşünü paylaştı.

YENİ ÜRÜNLER  GELİYOR

Arslan, Ziraat Katılım olarak kar-zarar ortaklığına dayalı ürünlerin uygulanması noktasında gayret göstereceklerini dile getirdi. Kar-zarar ortaklığı üzerinde çalışmaların sürdüğünü aktaran Arslan, şöyle konuştu:

“Yatırımcının elinde yatırım için gerekli bilgi ve tecrübe var. Katılım bankasının elinde de sermaye var. Kar-zarar ortaklığı bu ikisinin bir araya gelip yatırıma dönüşmesiyle oluşan karın mutabık kalınan oranda bölüşülmesi, zarar oluşursa bunun da yine belli oranlarda paylaşılması üzerine kurulu bir sistem. Bu uygulamalar çok kolay olmamakla birlikte gerekli altyapılar oluşturulduğu taktirde, iyi projelerle birlikte hayata geçebilecektir. Ziraat Katılım olarak sektörün bu noktadaki uygulamalarını geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda ürün geliştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde bir iki proje ile bu yöndeki ilk adımlarımızı atacağız.”

Arslan, son bir yılda Ziraat Katılımın beklenenin ötesinde bir performansla sektörde büyüdüğünü ve bir başarı yakaladığını belirterek, “Bu başarımızın hiç kuşkusuz birden çok paydaşı var. Bu paydaşlarımız yola beraber çıktığımız çalışanlarımız, iştiraki olmaktan gurur duyduğumuz Ziraat Finans Grubumuz ve tabii ki her zaman yanımızda olan müşterilerimizdir.” değerlendirmesinde de bulundu.

Habere Yorum Yapın