Son aylarda birbiri ardısıra meydana gelen tüm olumsuz gelişmelere rağmen Türk ekonomisi büyümeye devam etti.
İşte makro ekonomi cephesindeki son durum…
*Enflasyon yükselişine ara verdi.
*İşsizler sayısındaki artış devam ediyor.
*Dış ticarette daralma sürüyor
*Bütçe fazla vermeye devam ediyor.
Turcomoney yazarı Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya, makro ekonomik göstergeleri yorumladı…
Artarak devam eden terör saldırıları, başarısız darbe girişimi, Ortadoğu’da süren iç çatışmalar ve kanlı savaş… Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen Türk ekonomisi, büyük bir hasar almadan dinamik yapısını sürdürüyor. Makro ekonomik göstergeler de bunu gösteriyor. İşte ekonomi cephesindeki son gelişmeler…
ENFLASYON YÜKSELİŞİNE ARA VERDİ
Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,29 oranında azalırken; yıllık enflasyon 0,74 puan azalarak yüzde 8,05 olarak gerçekleşti. Bu dönemde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonda görülen eğilime katkıda bulundu.
ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık değişim oranları 0,35 ve 0,29 puan azalarak yüzde 8,21 ve 8,41 olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin üzerine çıkan tüketici enflasyonu Ağustos ayında tekrar altında gerçekleşti. Bu eğilimin geçici olduğu vurgulanmalıdır.
Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Ağustos ayında hizmet fiyatları yüzde 0,71 oranında artarken grup yıllık enflasyonu 0,46 puan azalarak yüzde 8,09 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon kira haricindeki tüm alt gruplarda düştü. Kira yıllık enflasyonu yüzde 8,92 ile son yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Lokanta-otel grubunda yıllık enflasyon baz etkisinin yanı sıra gıda fiyatlarındaki düşüşle birlikte yüzde 8,63’e geriledi. Aylık gelişmeler incelendiğinde, diğer hizmetler grubundaki yüksek fiyat artışlarının özellikle emek yoğun hizmetler (bakım-onarım, ev hizmetleri vb.), eğitim (üniversite eğitimi) ve sağlık kalemlerinde gerçekleştiği görüldü. Ulaştırma hizmetleri fiyatlarının artış hızı ise Ağustos ayında yavaşlamıştır.” değerlendirmesine yer verdi.
İŞSİZLİK YÜKSELİŞTE
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Haziran ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 127 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,1; kadınlarda ise yüzde 12,4 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12,2 olarak tahmin edildi.
İşgücü 2016 yılı Haziran döneminde 30 milyon 778 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 52,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,3; kadınlarda ise yüzde 33,0 oldu.
Dünya ülkeleriyle karşılaştırma anlamında en uygun veri olarak açıklanan 15-64 yaş grubu tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 12,3 olarak gerçekleşti.
DIŞ TİCARETTE TREND NEYİ GÖSTERİYOR?
Doç. Dr. Ertuğrul Kızılkaya
kizilkaya@turcomoney.com
Türk ekonomisindeki son gelişmelerin analizini okumak için;
D&R’ın internet sitesinden
http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911
Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz
Habere Yorum Yapın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.