Trafik Sigortaları Meclis Gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit vergi, sigorta, muayene, köprü, otoyol ücreti, akaryakıt gibi konuları TBMM Gündemine taşıdı.

Maliye Bakanı Naci AĞBAL tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere yer verildi.

“Ülkemizde ortalama olarak her yıl yaklaşık 700 binin üzerinde araç trafiğe çıkmaktadır. 2015 rakamlarına göre ülkemizde halen 19,5 milyonun üzerinde araç vardır. Ancak son yıllarda hem vergi artışları hem de muayene, kasko, trafik sigortası, yol ve köprü zamları gibi nedenlerden dolayı mağduriyet içine düşmektedirler. Özellikle trafik sigortasında serbest tarifeye geçilmesiyle araç sahiplerini rahatlatacak sanılan sistem, tam tersine ağır faturayla tüketicileri vurmuştur. Trafik sigorta poliçeleri, neredeyse araçların kasko sigortasına eşdeğer bedellere çıkmaya başlamıştır. Öte yandan dünyada en pahalı yakıt kullanan ülkeler arasında olmamıza rağmen, petrol fiyatlarındaki düşüşün aynı oranda pompa fiyatlarına yansımaması da tüketiciler açısından haksızlık yaratmaktadır. Bu bağlamda;

1. Araç sahipleri açısından ekonomik anlamda mağduriyet, bürokrasi açısından da iş ve zaman kaybı yaşatan vergi, kasko, trafik sigortası, egzoz ve periyodik muayene işlemlerinin bir veya iki kalemde toplanması konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

2. Dünyada birçok ülkede ve özellikle de Avrupa’da ya trafik sigortası ya da kasko uygulaması varken, ülkemizde trafik sigortasının zorunlu kaskonun ise isteğe bağlı şekilde düzenlenmesinin yarattığı mağduriyeti gidermek amacıyla, birbirini tamamlayacak şekilde sigortanın teke indirilmesiyle ilgili bir düzenlemeye neden geçilmemektedir?

3. Köprü ve yollar, toplanan vergilerle yapıldığı ve bu vergilerin bir kısmı da trafiğe çıkan araçlardan alındığına göre, köprü ve yollardan geçiş ücreti alınması sosyal devlet ve vergi adaleti açısından doğru mudur? Köprü ve yolların ya ücretsiz olması ya da ücretsiz geçişler için alternatif yol ve köprüler yapılması devletin asli sorumluluğu değil midir?

4. Serbest tarifeye geçilmesiyle birlikte trafik sigorta poliçelerinin neredeyse araçların kasko sigortasına eşdeğer bedellere çıkmaya başlamasının yarattığı mağduriyetin önlenmesine yönelik bir düzenleme düşünülmekte midir?

5. Son 1,5 yılda petrolün varil fiyatının yüzde 68,7 değer kaybetmesine ve Türk lirası bazında petrol fiyatları yüzde 56,8 ucuzlamasına rağmen, pompa fiyatının sadece yüzde 14,7 düşmesinin gerekçesi nedir?

6. Ülkemizin en önemli cari açık kalemlerinden biri olan petrolün varil fiyatındaki düşüşün iç piyasaya yansımamasının faturası neden tüketicilere kesilmektedir?

7. Avrupa Birliği ülkelerindeki ortalama gelir ile ülkemizdeki ortalama gelir arasında büyük uçurumlar olmasına karşın, AB ülkelerinde yakıttan alınan vergi ile ülkemizde alınan vergilerin yüzde 50 – 70 civarında aşağı yukarı benzer oranlarda olması sosyal adaletle bağdaşmakta mıdır?”

Habere Yorum Yapın