“Katılım bankalarının önü açık”

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik, “Faizsiz sisteme yönelik yeni ürünlerimizle ve Strateji Belgemizde yer alan eylemlerimizin zamanında gerçekleştirilmesi ile önümüzdeki yılların katılım bankaları için çok daha güzel gelişmelere tanık olacağına inanıyorum” dedi.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çelik, “Faizsiz sisteme yönelik yeni ürünlerimizle ve Strateji Belgemizde yer alan eylemlerimizin zamanında gerçekleştirilmesi ile önümüzdeki yılların katılım bankaları için çok daha güzel gelişmelere tanık olacağına inanıyorum” dedi.

Çelik, TKBB’nin 15. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında yaptığı konuşmada, ekonomideki son gelişmeleri anlattı.
Katılım bankacılığı sektörünün geçen yıl temel bilanço kalemlerinde büyümesine devam ettiğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

“Aktiflerimiz 2015 yılında yüzde 15,2 artarak 120 milyar liraya yükselirken, pazar payımız yüzde 5,11 olarak gerçekleşmiştir. Nakdi kullandırılan fonlarımız yüzde 14,8 artışla 81 milyar liraya, toplanan fonlarımız ise yüzde 13,3 artışla 75,6 milyar liraya ulaşmıştır. Bu kalemlerde pazar payımız sırasıyla yüzde 5,3 ve yüzde 5,7 olarak gerçekleşmiştir. Özkaynaklarımız yüzde 10 artışla 10,6 milyar liraya yükselmiştir.

Sektörümüze iki yeni kamu katılım bankasının giriş yapmasıyla banka sayımız 6’ya yükselmiştir. Şu anda 1100’e ulaşmış şube sayısı ve 16 binin üzerinde personel ile müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Sektör yurt genelindeki şubeleşme faaliyetlerinin yanı sıra yurt dışında da atağa geçmiştir. Böylece ülke genelinde şube ağını genişleten sektör, yurt dışında da bölgesel güç olma yolunda hızla ilerlemektedir. Kamu bankalarının sektörümüzde faaliyete geçmeleri ile artan rekabete bağlı olarak, ürün ve hizmet kalitesinde de gelişme beklemekteyiz.”

Çelik, son yıllardaki gelişime bakıldığında, sektörün ürün, hizmet, şubeleşme ve alternatif dağıtım kanallarında yeniden yapılanmanın dikkati çektiğini anlatarak, “Kamu ve özel sektör tarafından bu zamana kadar ihraç edilen sukukların hacmi 10 milyar doları geçmiştir. Öte yandan sermaye piyasasında özgün bir yere sahip olan Katılım 30, Katılım 50 ve Katılım Model Portföy adındaki üç borsa endeksimiz ve bir adet Katılım Endeksi Hisse Senedi Fonumuz başarılı şekilde işlem görmeye devam etmektedir.” diye konuştu.

İstanbul Finans Merkezi ve Strateji Belgesi’nde yer alan eylemlerin öngörülen zaman dilimlerinde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini anlatan Çelik, Strateji Belgesi’nde yer alan eylem adımlarının hayata geçirilmesinin, sektörün büyümesini destekleyeceğini ve Türk Katılım Bankacılığı’nın daha sağlam bir zemine oturmasını sağlayacağını söyledi.

Çelik, geçen yıl en yoğun çalışma alanlarından birinin fon kullandırma yöntemleri olduğunu vurgulayarak, “Zaman zaman kamuoyunda eleştiri konusu yapılan murabaha yöntemi ile birlikte diğer tüm fon kullandırma yöntemleri ile ilgili olarak muhtelif çalışma komiteleri oluşturulmuştur. Komitelerimizin yaptıkları çalışmalar sonucunda hazırlanan kanun ve yönetmelik değişiklik taslakları ile murabaha, kiralama, ortaklık, vekalet, istisna ve karz tebliği taslakları çok yakın zamanda BDDK’ ya gönderilmek üzere hazır hale getirilmiştir” diye konuştu.

Faizsiz finans sisteminin daha hızlı ve sağlıklı gelişmesi için sekretaryası Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen Faizsiz Finans Koordinasyon Kurulu’nun, TKBB’ye ürün geliştirilmesi konusunda görev verdiğini, bu kurulda ayrıca birlik bünyesinde bağımsız bir Merkezi Danışma Kurulu oluşturulmasının kararlaştırıldığını ifade eden Çelik, Bağımsız bir Merkezi Danışma Kurulu oluşturulmasına yönelik çalışmalarının devam ettiğini, İstanbul Finans Merkezi çalışmalarının bir adımı olarak İstanbul’da faaliyet gösteren Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi için de birliği temsilen bir uzman istihdamı sağlandığını kaydetti.

Çelik, sektörün POS ve kredi kartı pazarında birim maliyetlerini düşürmek ve rekabette daha iyi duruma gelmesini sağlamak amacıyla ortak POS ve kredi kartı projesi üzerinde çalışma başlatıldığını anlatarak, “TCMB ile katılım bankacılığı likidite sağlama mekanizmalarının (gün içi likidite, geç likidite gibi) geliştirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar tüm hızıyla devam etmekte ve inşallah en yakın zamanda sonuç alınması beklenmektedir. Ayrıca merkezi fatura kayıt sistemine geçiş konusundaki çalışmalarımız da devam etmektedir” dedi.

Her iki yılda bir gerçekleştirilen seçimle bir diğer bankaya geçen Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı görevi boyunca desteklerini esirgemeyen bankaların yöneticilerine ve özverili çalışmaları için tüm sektör çalışanlarına teşekkürlerini ileten Çelik, “Faizsiz sisteme yönelik yeni ürünlerimizle ve Strateji Belgemizde yer alan eylemlerimizin zamanında gerçekleştirilmesi ile önümüzdeki yılların katılım bankaları için çok daha güzel gelişmelere tanık olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

 

Habere Yorum Yapın