Kurumsal yazılım devi SAP’nin EMEA Başkanı Cohen,çok konuşulacak sözlere imza attı. Cohen diyabet teşhisini kökten değiştirdiklerini, Dubai gibi akıllı şehirler yarattıklarını söyledi.
Politik risklere rağmen Avrupa’da ve Türkiye’de iki haneli, ‘bulut bilişim’de üç haneli büyüdüklerini belirten Cohen, küresel uygulama ve yazılım alanında dünya lideri SAP’nin EMEA Başkanı. Frank Cohen, geçtiğimiz hafta şirketin 2015 yıl sonu sonuçlarını açıklamasının ardından DÜNYA’ya sektörle ve Türkiye’nin de bulunduğu EMEA bölgesiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Birçok sektörde oyunun kurallarını değiştirdiklerini belirten Cohen, ilaç devi Roche’un diabet teşhis süreçlerini otomatize ederek hayat kurtardıklarını, Dubai’de ‘akıllı şehir’ konseptini gerçekleştirmek için birçok inovasyon gerçekleştirdiklerini belirtti. “Dijital dönüşümde asıl soru veriyi nasıl toplarız ve nasıl bu veriden katma değer yaratırız?” diyen Cohen SAP’nin ‘big data’yı katma değere dönüştürmede önemli bir çözüm ortağı olduğunu belirtti. Avrupa’da ve Türkiye’de 2015 yılında iki haneli büyüme gerçekleştirdiklerini aktaran Cohen, “Sonuçlar beklentilerimizin üzerinde, özellikle de EMEA bölgesinde” diyerek politik istikrarsızlık endişesine rağmen 2016’dan umutlu olduklarını belirtti.
Avrupa’daki politik riskler faliyetleri olumsuz etkiliyor
Cohen “EMEA bölgesindeki makroekonomik şartlara baktığınızda çok iyi olmadıklarını görüyoruz. Bariz bir politik risk var. Avrupa Birliği’nin İngiltere’nin ayrılması gibi politik riskleri var. İspanya ve Portekiz’de de hatta Polonya’da bazı politik istikrarsızlıklar görüyorum. Tüm bu noktalarda istikrar iyiye gitmiyor ve bu durum SAP için Ortadoğu ve Afrika’daki büyük ve önemli ülkeleri ve Rusya’yı etkiliyor. Euro Bölgesi’ndeki GSYH büyümesi sıfıra yakın. Makroekonomik açıdan baktığınızda da çok umut vadedici görmüyorum” değerlendirmelerini yaptı ve EMEA bölgesinde SAP ortalamasının üzerinde bir performans sergilemiş olduklarınave pazar payı artırdıklarına rikkat çekti.
‘Bulut bilişimde üç haneli büyüme yaşadık’
77 bin çalışanlı şirket, bulut bilişim (cloud) hizmetlerinin ilk kez standart hizmetlerini geçtiğini belirterek cloud faliyetlerinde şirketin üç haneli büyüme yaşadığını belirtti. Cohen, Türkiye’de de durumun değişmediğini ve bulut bilişim faliyetlerinin burada da üç haneli büyüme yaşadığını vurguladı.
Avrupa’da durmuş olan IT yatırımları tekrar hızlanacak
Başka umut vadedici bir tarafın ise Avrupa’daki şirketlerin inovasyon yapmak zorunda olmaları ve başka seçenekleri kalmadığını belirten Cohen, Avrupalı şirketlerin 2008 finansal krizinden bu yana bilişim teknolojileri (IT) yatırımlarını durdurduğunu, hayatta kalmak için her alanda kesintilere gittiklerini belirtti fakat artık işe yeni bir yöntem katamadıkları takdirde hayatta kalamayacaklarını anladıklarını vurguladı. Dijital dönüşümün heryerde gerçekleştiğini belirten Cohen, “Şirketlerin sorması gereken soru ‘Ben bu dönüşümü daha rekabetçi olmak için nasıl avantaja çeviririm’ olmalı” diye konuştu.
Finans ve kamu sektörü SAP’nin lokomotif sektörleri
Finansal hizmetler lokomotif sektörlerden biri. Bunun bir sebebi Cohen’e göre SAP’nin bankacılık sektöründeki pazar payının imalat veya yaşam bilimlerine göre henüz çok küçük olduğunu ve bu alanda bir gelişim gerçekleştirebilcekleri. Cohen “2. sebep ise finansal hizmetlerin de şu gerçeklikle karşı karşıya olması: Daha azıyla daha fazla yapmak zorundasınız. Daha az ödeyerek daha hızlı bir hizmet almak istiyorsanız, SAP modülleri gibi standart paket hizmetlerine güvenmek zorundasınız” diye konuştu ve standart paketlerin kullanımının artacağını öngördü. Çünkü Cohen’e göre bu kuruluş içinde bir değişikliğe göre daha düşük maliyetle hızlanmanın tek yolu.
Kamu hizmetlerinde de hayli hızlı bir büyüme olduğunu belirten Cohen, hükümetlerin eskiden dev projeler yaptığını ve bu projelerin yıllar sürdüğünü, hiçbir çıktı alamadan projenin tamamen yokolduğunu aktardı. Bugün ise vatandaşlara sunulan hizmetlerin dijitalleştirilmesi için dev projelere ihtiyaç duyulmadığını vurgulayan Cohen, “Finans ve kamu hizmetlerinde alışık olduğumuz yıllar süren dev projeleri yerine bugün SAP yazılımları gibi rafta duran hazır paketler kullanılıyor, daha da fazla kullanılmaya devam edecek” değerlendirmesini yaptı.
‘En iyi on Türk şirketin sekizi SAP kullanıyor’
“Türkiye’de GSYH büyümesi yavaşladığı halde SAP’nin iki haneli büyümesi, bu pazarda çok iyi bir sonuç elde ettiğimiz anlamına geliyor” diyerek Türkiye’deki ekiple gurur duyduklarını belirten Cohen, Türkiye’de binden fazla müşterileri olduğunu, Türkiye’deki on en büyük şirketten sekizinin SAP kullandığını, borsaya kota şirketlerin yüzde 70’inin de yine SAP çözümlerini kullanmakta olduğunu aktardı. THY ve Türk Telekom gibi büyük grupların da müşteri portföylerinde olduğunu belirten Cohen, Türkiye’de büyümenin eskisi kadar güçlü olmadığı halde SAP’nin KOBİ’ler arasında bile yüzde 20 oranında büyüme kaydettiğini belirtti ve Türkiye’nin bu yıl Avrupa faliyetlerine göre daha hızlı büyüyeceğini öngördüklerini aktardı
İETT ve TİM’le sözleşme imzaladı
Cohen’in açıklamalarına göre gelişen pazarlar SAP için çok önemli pazarlar çünkü çok hızlı ilerleme kaydetmek istiyorlar. Türkiye de bunlardan biri. En son İETT ve Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) ile ve diğer bazı kamu hizmeti veren kuruluşlarla sözleşme imzaladıklarını belirten Cohen “Türkiye’de de kamu hizmetlerinde birçok kuruluşun bu dönüşümü yaşamak istediğini görüyoruz. Türk Telekom’la da büyük bir projeye başladık, iş yapış şekillerini değiştirecek nitelikte bir proje. Türk tekstil devlerinden Mavi ile tüm faliyetlerini online’a taşıyabildikleri bir projede çalıştık” diye konuştu.
Kaynak: Dünya
Habere Yorum Yapın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.