Gözler Merkez Bankası’nda, piyasa ne diyor?

Merkez Bankası yarın piyasaların merakla beklediği Para Politikası Kurulu kararlarını açıklayacak. Toplantıyı önemli kılan en önemli faktör ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yeniden atanmaması durumunda katılacağı son toplantı olması. Peki piyasa ne diyor? Başçı kalacak mı? Yerine yeni bir isim gelecek mi?

Görevine 2011’de başlayan Erdem Başçı, Nisan ayında yeniden atanmaması durumunda yarın son PPK’sına katılacak.

Enflasyon hedeflerini bugüne kadar tutturamayan Başçı, son açıklamalarının birinde kendisine görev verilmesi durumunda devam edebileceğini söylemişti.

Peki piyasa ne diyor?

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, “Sayın Erdem Başçı’nın görevine devam etmek istediğini ve bu konuda doğru sinyalleri zaten yolladığına inanıyorum. Çok kritik bir virajdayız çünkü Fed politikasında önemli belirsizlikler var. Daha geçen hafta çok ‘güvercin’ dediğimiz Fed Başkanı Yellen’in bugün opsiyonlara baktığımızda Haziran ayı faiz artırımı fiyatlaması neredeyse yüzde 50’ye çıkmış durumda. Bu belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılara güven veren bir isim üzerinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın anlaşması ve Bakanlar Kurulu kararıyla atamanın yapılması Türk lirası varlıklar açısından önemli olacaktır. Türkiye’nin bu dönemeçte kesinlikle bir Merkez Bankası mini-krizi yaşamaması lazım. Brezilya ve Güney Afrika kötü örnekler olarak önümüzdedir. Atamanın fazla geciktirilmesi de piyasalara yanlış bir sinyal verebilir” yorumunu yaptı.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Merkez Bankası Başkanı değişiklikleri her zaman piyasayı biraz dalgalandırır. Gelen başkanın kim olduğunu ve neler yapacaklarını bilmiyoruz. Görevini devam ettiğinde, aldığı kararlara aşina olunduktan sonra, ona göre hareket ediyoruz. Sayın Başçı, atanırsa görevine devam edeceğini kendisi de demişti. Bu durumda yönetimden risk almayalım denebilir, zaten hani Erdem Başçı görevinde denip, yeniden atanabilir. Zor bir süreçteyiz. Biz de bir değişiklik yapalım denebilir. Bu zor süreç değişime gitme gereğini ortaya çıkarabilir. Şu an yaşadığımız durumda ikisine de ihtiyaç var. Çok daha yetkin bir isim, daha başarılı olacağı düşünülen bir isim getirilebilir. Tamamen yönetimin insiyatifine kalmış bir süreç” dedi.

BAŞÇI’NIN SON TOPLANTISI OLABİLİR

Toplantıdan sonra Başçı, son kez 24 Mart tarihindeki PPK’ya katılacak.

Başçı’nın görev süresi de 19 Nisan 2016 tarihinde sona erecek. Nisan ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısı ise 20 Nisan’da.

KİMİN GÖREVİ NE  ZAMAN DOLACAK?

Başkan Erdem Başçı 19 Nisan 2016
Başkan Yardımcısı Turalay Kenç 29 Nisan 2016
Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya 29 Haziran 2016
Başkan Yardımcısı Necati Şahin 5 Haziran 2016
Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu 3 Haziran 2016
Banka Meclisi Üyesi Ahmet Faruk Aysan 1 Mayıs 2016
Üye Abdullah Yavaş Mart 2018

Başçı, Merkez Bankası başkanlığı görevini Durmuş Yılmaz’dan devralmıştı. 

EKİM AYINDA NOTU DÜŞMÜŞTÜ

Merkez Bankası başkanlarına A ile F arasında başarı notu veren uluslararası ‘Global Finance’ dergisi, ekim ayında yaptığı bir değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın notunu yine kırdı.

Göreve geldiği ilk yıl not almayan Başçı’nın 2012’de B+ olan notu 2013’te önce B’ye geçen yılda B-’ye gerilemişti. Dergi Başçı’nın 2015 notunu ise C’ye düşürerek, en kötü başkanlar arasına koydu.

HEDEFLER TUTMADI
Hürriyet’ten Şebnem Turhan’ın haberine göre, Erdem Başçı ise 2011 yılından bu yana Merkez Bankası’nın başında. Görev süresi 2016 yılında doluyor. Başçı enflasyon hedeflerinin tutturulmasında hep başarısız oldu. Merkez Bankası Yasası’na göre enflasyon hedefi hükümetle beraber belirleniyor.

Merkez Bankası ve hükümet bu enflasyon hedeflerini 3 yıllık olarak belirliyorlar ve bunlar Orta Vadeli Program (OVP) ile ilan ediliyor. Bu hedeflerin tutturulması için hangi politika araçlarını nasıl kullanacağı ise Merkez Bankası’nın elinde. Bu yüzden de eleştirilerin odağı Merkez Bankası Başkanı Başçı oluyor. Başçı 2012 yılında yüzde 5 enflasyon hedeflerken yüzde 6.2’lik gerçekleşmeyle karşı karşıya kaldı, ertesi tüm yıllar da yüzde 5 hedeflendi ancak 2013 yüzde 7.4, 2014 yüzde 8.2 enflasyonla bitirildi. Bu yıl da ilk koyulan hedef yüzde 5 ancak Merkez Bankası açıkladığı enflasyon raporlarıyla bu hedefi yüzde 6.9’a taşıdı.

Hürriyet

Habere Yorum Yapın