“Temettü politikamızda bir değişiklik yok”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, fiberin Türkiye’nin konusu olduğunu belirterek, “Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için dünyadaki örneklerinde olduğu gibi fiber altyapısına yatırım yapmalıdır. Bütün bu yatırımları operatörlerin hepsi ayrı yapar ve hayata geçirirse Türkiye’nin kaynakları israf olur” dedi.
Turkcell’in 2015 finansal sonuçlarının açıklandığı toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Terzioğlu, fiber altyapı hizmetlerinde ortaklık kurulmasına yönelik bir soruya, “Fiber Türkiye’nin konusudur. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için dünyadaki örneklerinde olduğu gibi fiber  altyapısına yatırım yapmalıdır. Biz bütün planlarımızı buna göre yaptık ve buna hazırız. Ancak bütün bu yatırımları operatörlerin hepsi ayrı yapar ve hayata geçirirse Türkiye’nin kaynakları israf olur. Kaynak israfı yapmamamız lazım. Üçe beş bakmamak ve küçük hesaplara girmemek lazım. Türkiye için bir seferberlik ihtiyacı var. Buna katkıda bulunmak için herşeye hazırız” cevabını verdi.
Terzioğlu, nasıl kentsel dönüşüm için yasa çıkarıldıysa, dijital dönüşüm için de bu seferberlik yasasının çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.
4,5G’nin Türkiye’yi kapsamasına ilişkin soru üzerine Terzioğlu, “Tüm Türkiye’yi kapsamamız zaman alacak. 1 Nisan itibariyle 81 ilde sinyal vererek başlayacağız. Yıl sonuna kadar 5 bine yakın baz istasyonunu hayata geçirmiş oluruz” değerlendirmesini yaptı.
“Fintur” şirketinin satışına yönelik soru üzerine Terzioğlu, şunları kaydetti:
“TeliaSonera ile çok yakın ve son derece verimli çalışıyoruz. Fintur’un yüzde 42’si bizim, yüzde 58’i TeliaSonera’nın. Onlar değişik nedenlerden dolayı Orta Asya pazarından çıkmak istiyor. Biz bunu saygıyla karşılıyoruz. Fintur’un tamamını almak üzere niyetimiz olduğunu beyan ettik. Eğer doğru bir fiyatta anlaşabilirsek, tamamını almaya hazırız. Bu pazarlarda daha çok yatırım yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz. Eğer doğru fiyatta anlaşamazsak, daha başka bir oyuncu daha yüksek bir para verirse ve biz o fiyatı beğenirsek biz de satıp çıkabiliriz. Amacımız hissedarlarımıza en doğru değeri yaratmak.”
Kaan Terzioğlu, İran pazarına ilişkin bir soruya, “İran geçmişte kötü deneyim yaşadığımız bir pazar. İran’a küsmek gibi bir durumumuz yok. İran büyük bir pazar ve dünya ile entegre olma sürecinde.İran pazarı ile ilgileniyoruz ve fırsatları da değerlendiriyoruz” dedi.
“Temettü politikamızda değişiklik yok”
Ses gelirinin cirodaki payının düşmesine ilişkin bir soruya Terzioğlu, “Sesin gelirlerimizdeki payı geçen yıl son çeyrekte ilk defa yüzde 50’nin altına indi. Bunu çok olumlu olarak karşılıyorum. Ses, müşterilerimizin mobil tarafta en dar kapsamlı hizmet alanı. Ses müşterisi bizden alabildiği en küçük hizmeti alıyor. Ses gelirlerimizin zaman içinde küçülmesi son derece doğal. Ses gelirlerinde küçülmenin gelecek her yıl yüzde 5-7 civarında olmasının doğal olduğu kabul ediliyor” şeklinde cevap verdi.
Hisse geri alımı ve temettü politikasına yönelik sorular üzerine Kaan Terzioğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Dünya klasmanındaki şirketlerin elinde hangi araçlar varsa, firmayı efektif yönetme adına, bizim de elimizde aynı araçların olması gerekiyor. Dolayısıyla hisse geri alımı da bu araçlardan bir tanesidir. Bu iznin genel kurul tarafından verilmesi de süreçler açısından doğru olanı. Bu hakla beraber hisselerimizi alıp tutmak, trade etmek ya da aldığımız hisselerle birlikte uzun vadeli teşvik programlarını desteklemek gibi lider şirketlerin uyguladığı metodları uygulama şansına ulaşacağımızı düşünüyorum. Temettü politikamızda bir değişiklik yok. Temettüye ilişki genel kurulumuzda öneride bulunacağız. Genel kurulumuzun da vereceği kararı mart ayı sonunda göreceğiz.”

Habere Yorum Yapın